Problemen

Een liefde in het buitenland is vaak opwindend, maar kan ook problemen opleveren. Wat kun je tegenkomen?

Roze wolk
Soms ben jijzelf het eerste probleem. Wanneer je dolverliefd op een roze wolk zit, is je gezonde verstand soms ver te zoeken. Vlinders fladderen in je buik en hormonen dansen door je lijf. Wat een heerlijk gevoel! Bedenk echter dat verliefdheid vaak tijdelijk is. Daarna heb je nog een heel leven voor je. Het gaat om jouw leven en jouw toekomst! Probeer verder te kijken dan je roze wolk en schakel je gezonde verstand in. Lees daarom verder over mogelijke problemen en wat je eraan kunt doen.

Misleiding
Een ernstig probleem kan zijn dat jouw vriend in het buitenland jou niet helemaal de waarheid vertelt of je zelfs misleidt met mooie verhalen. Vrijwel iedereen doet dat wel eens: iets mooier voorstellen dan het in werkelijkheid is. In Nederland kun je daar meestal wel doorheen prikken. In andere landen ben je minder vertrouwd met de situatie, waardoor je mooie verhalen minder goed kunt beoordelen en kan worden misleid. Je vriend in het buitenland vertelt bijvoorbeeld over zijn goede opleiding en goede baan, en over een mooie toekomst voor jullie samen in zijn land: een gelijkwaardige relatie, eigen huis, aardige familie, kansen om een baan te vinden, genoeg geld enz. Precies wat je graag wilt horen. Maar klopt het wel?

Soms heeft een man al een vrouw en is hij je gewoon aan het versieren zonder serieuze plannen. Soms is een vrouw met een lichtere huidskleur een statussymbool voor een man en valt hij op je vanwege je uiterlijk.Of hij ziet het huwelijk met een westerse vrouw als een kans om aan geld te komen of naar Europa te gaan. Soms heeft zijn familie al een toekomstige vrouw voor hem uitgezocht en willen ze niet dat hij met een buitenlandse vrouw trouwt. Ook komt het regelmatig voor dat een man na zijn huwelijk verandert. Vóór zijn huwelijk is hij romantisch en zorgzaam, ná zijn huwelijk wordt hij dwingend en ongezellig. Houd daarom je oren en ogen goed open en probeer te onderscheiden wat ‘echt’ en wat ‘misleiding’ is. En dan nog ….  . Je zult de eerste vrouw niet zijn die er na enige tijd verschrikt achter komt dat ze domweg is bedrogen.

Cultuurverschillen
Wat zijn cultuurverschillen? Natuur is wat de mens is gegeven: het leven, de dag en de nacht, rivieren en zeeën, wolken, planten en dieren. Cultuur staat voor alles wat de mens zelf daaraan heeft toegevoegd; alles wat de mens heeft bedacht en gedaan. Wanneer je in een land terecht komt met een andere cultuur, merk je de verschillen pas op. De manier waarop mensen elkaar groeten, de taal, het geloof, het familieleven, het verkeer, kleding, voedsel, hygiëne, geuren, zang en muziek.

Tijdens een vakantie zijn cultuurverschillen vooral interessant en spannend. Maar wanneer je daar echt gaat wonen, kunnen cultuurverschillen ook belemmerend zijn.  Je begrijpt soms niet wat mensen bedoelen en anderen begrijpen jou niet. Of mensen geven je kritiek, omdat je je in hun ogen vreemd of onbeleefd gedraagt.

Enkele voorbeelden van cultuurverschillen:

 • In Nederland ga je met mooi weer misschien lekker in je bikini in de tuin zitten. In een ander land kent men dat soms niet en vindt men het vreemd of ongepast, wanneer je dat daar zou doen.
 • In een gesprek geef je openlijk je eigen mening en ’s avonds vertelt je man je dat dat onbeleefd is jegens je schoonmoeder of een ouder iemand. Je mag een ouder iemand immers niet tegenspreken.
 • Je merkt dat het sanitair in de badkamer niet zo vaak wordt schoon gemaakt als je thuis gewend was. Je aarzelt of je daar iets aan zal doen. Ziet men het als kritiek, wanneer je het sanitair eens grondig aanpakt? Of merkt men het niet eens?
 • Veel landen hebben een patriarchale cultuur. Dat wil zeggen dat de man vanzelfsprekend de baas is en dat zijn vrouw hem gehoorzaamt. De meeste westerse vrouwen zijn niet meer zo opgevoed. Zij verwachten dat man en vrouw gelijkwaardige partners zijn en samen overleggen. Misschien vindt de man dat ook wel, maar vertelt zijn familie hem dat hij toch echt de man is en dus de leiding moet nemen.
 • Je partner vindt het vanzelfsprekend veel tijd en geld aan zijn familie te besteden, terwijl jij behoefte hebt vaker samen met hem of in je eentje te zijn. Ook wil jij graag sparen voor een reis naar Nederland, terwijl voor hem de kosten voor school of het ziekenhuis voor zijn nichtjes en neefjes belangrijker zijn.
 • Bij een griep of hoesten grijpen mensen in veel landen meteen naar zware antibiotica, die gewoon bij de drogist verkrijgbaar zijn, terwijl jij hebt geleerd deze zo min mogelijk te gebruiken.

Kortom: Cultuurverschillen kom je de hele dag tegen en kunnen een goed contact tussen mensen in de weg staan. Wanneer je verliefd bent, denk je dat alle verschillen met humor en liefde overbrugd kunnen worden. Na enige tijd merk je dat dat soms niet lukt. Cultuurverschillen kunnen levensgrote hinderpalen worden.

Afhankelijkheid en eenzaamheid
In een ander land weet je als nieuwkomer de weg nog niet en heb je tijd nodig om je draai te vinden. Je diploma’s gelden niet, je kunt geen werk vinden, je hebt geen eigen inkomen, je spreekt de taal nog niet, je partner heeft het druk, je familie en vrienden zijn ver weg en op je nieuwe woonplek moet je je sociale netwerk nog opbouwen, enz.

Wanneer je geluk hebt, helpt je man en zijn familie je door deze moeilijke beginperiode heen. Maar soms is dat niet het geval, omdat ze je niet begrijpen of het te druk hebben met hun eigen dingen. Je voelt je er dan helemaal alleen voor staan. Je belandt in een toestand van afhankelijkheid en eenzaamheid, en bent hierdoor kwetsbaar.

Soms is er voor die afhankelijkheid nauwelijks een oplossing te vinden, omdat je voor je verblijfsvergunning afhankelijk blijft van je huwelijk met je partner. En een baan vinden met een eigen inkomen lukt soms niet. Vrouwen die hun liefde in het buitenland vinden, zijn meestal zelfstandige en ondernemende vrouwen. Blijvende afhankelijkheid is voor hen hierdoor extra zwaar. Vooral wanneer het huwelijk niet helemaal oplevert wat ze hoopten.

Heimwee
De meeste vrouwen vinden het heel plezierig en leerzaam op vakantie te gaan in een ver land of daar een tijdje te studeren of te werken. Maar om je vertrouwde omgeving in Nederland echt helemaal achter je te laten en te verhuizen naar een ander land, is iets heel anders. Sommige vrouwen hadden eerder geen idee wat het betekent om heimwee te hebben. Nooit last van gehad! Totdat je echt bent verhuisd en Nederland erg ver weg is. Je mist het gezellig shoppen met je beste vriendin, naar de bioscoop met je zus, op de fiets even uitwaaien en oh, de warme appeltaart van je oma! Wat kan heimwee dan toeslaan, vooral wanneer je weet dat ze thuis in Nederland een leuk familiefeest vieren! Soms niet te verdragen!

Onveiligheid en onzekerheid
Vrouwen in Nederland zijn eraan gewend om ’s avonds veilig op de fiets of de bus te stappen om ergens heen te gaan. Bij ziekte zijn goede artsen en ziekenhuizen beschikbaar. En wanneer iemand hulp nodig heeft, is daar meestal wel een voorziening voor. In andere landen zijn deze zaken vaak minder goed geregeld! Vanwege de onveiligheid kun je ’s avonds niet alleen op pad. De politie blijkt niet je beste vriend te zijn. Goede gezondheidszorg is moeilijk bereikbaar of alleen toegankelijk voor mensen met geld. Wanneer je zonder inkomen zit, zul je bij familie en vrienden moeten aankloppen en niet bij de overheid, zoals in Nederland. Als individu ben je hierdoor kwetsbaar, binnenshuis en buitenshuis. Dat is wennen, vooral wanneer je veiligheid en hulp hard nodig hebt.

Patriarchale wetgeving
Veel landen hebben niet alleen een patriarchale cultuur, maar ook een patriarchale wetgeving. Dat wil zeggen dat mannen volgens de wet meer rechten hebben dan vrouwen en ook in familiezaken meer te vertellen hebben. Wetten kunnen per land verschillen. Patriarchale wetten kunnen in de praktijk betekenen:

 • dat de man bepaalt waar het gezin gaat wonen,
 • dat hij het geloof en de schoolkeuze van de kinderen bepaalt,
 • dat de vrouw alleen mag reizen, wanneer hij daarvoor toestemming geeft,
 • dat de vrouw de man moet gehoorzamen, ook op seksueel gebied,
 • dat een man zijn vrouw mag slaan, wanneer ze ongehoorzaam is,
 • dat een man vrij makkelijk een echtscheiding kan aanvragen, terwijl dat omgekeerd voor een vrouw veel moeilijker is,
 • dat een man meerdere vrouwen mag hebben,
 • dat de erfenis na overlijden van de man naar zijn familie gaat, evenals de voogdij over de kinderen, dus niet naar de vrouw en moeder van de kinderen.

Allemaal zaken waar veel westerse vrouwen nauwelijks weet van hebben en niet op zijn voorbereid. Zij zijn opgevoed met gelijke rechten voor vrouwen en mannen, en denken dat hun (toekomstige) man het daarmee eens is. Maar wanneer de wetgeving van een land patriarchaal is, kan een man die niet zomaar veranderen. Sterker nog: sommige mannen maken graag gebruik van hun rechten, wanneer dat hun uitkomt.

Wat kun je doen? 
Dit overzicht is niet bedoeld om je angst aan te jagen. Maar het zijn allemaal wel echte problemen die je in de praktijk kunt tegenkomen, zoals vrouwen met een buitenlandse partner dat eerder hebben meegemaakt. Steek je kop hiervoor niet in het zand, maar zie deze problemen onder ogen. Dan ben je klaar voor de volgende stap. Wat kun je eraan doen? Kijk bij ‘Doen vóór huwelijk‘ en ‘Doen tijdens huwelijk’.