Over ons

Aan deze website werken enkele mensen mee die uit eigen ervaring weten welke problemen een huwelijk met uiteenlopende culturen kan opleveren. Zij dragen bij aan deze website, maar kiezen ervoor op de achtergrond te blijven. Annelies de Vries is eindredacteur en webmanager. Voor de teksten van deze website wordt ook gebruik gemaakt van informatie uit onderzoek en literatuur.

Gelukkig gaan huwelijken van westerse vrouwen in een ver buitenland vaak goed, maar soms eindigen ze in diepe ellende, waar bijna geen uitweg uit is. Wanneer zo’n huwelijk is gesloten in een ander land, geldt het familierecht van dat land en niet dat van Nederland. Veel is dan anders geregeld, en pas dan ontdekken deze vrouwen wat hun positie is. Vooral in landen met een patriarchale cultuur en wetgeving hebben vrouwen het zwaar. De man is daar de baas en de vrouw heeft minder rechten.

We willen onze ervaringen en inzichten graag doorgeven aan jonge vrouwen die op het punt staan zo’n grote stap te zetten. En natuurlijk ook aan hun familie en vrienden. We vinden overigens niet dat alle teleurstellingen en moeilijkheden kunnen of moeten worden voorkomen. Net zoals de oudere generatie heeft geleerd van de eigen ervaringen, zo zullen ook jonge mensen hun weg vinden, ook in lastige omstandigheden. Het leven zelf is immers de beste leerschool en raadgever!

We zijn deze website begonnen, omdat er naar onze mening veel te weinig bekend is over de problematiek van jonge vrouwen in een huwelijk in een ver buitenland. Nader onderzoek en voorlichting vinden we daarom zeer gewenst. Met deze website willen we daaraan bijdragen.

Foto van Annelies de VriesAnnelies de Vries 
“Onze dochter kan met haar beide kinderen niet naar Nederland reizen, omdat haar man daarvoor geen toestemming geeft. Wanneer iemand in de familie een feest geeft of ernstig ziek wordt, kan zij niet komen. Dat hadden we nooit verwacht, toen we hem leerden kennen. Ik werk aan deze website mee om andere vrouwen en hun familie te informeren wat de gevolgen kunnen zijn van een huwelijk met een man in een ver land.”